joi, 1 octombrie 2009
Cavernele de la Tyulenovo
Din nou am fost in Bulgaria, cu gandul sa ajung direct la faleza prabusita de la Tyulenovo. Este locul unde doar am apucat sa "miros" un pic ce e pe sub apa, ultima oara cand am fost cu Doru, intr-o lunga serie de peripetii. Acum am avut ocazia sa-l explorez pe de-a-ntregul.
Relieful subacvatic este format din bucati masive de faleza care s-au prabusit in mare, formand canioane si grote si labirinturi acoperite. Zona se poate explora pe mai multe paliere -12m, 7m, 5m.
Tura Fagaras
Una am planuit si alta am facut. Dar una peste alta, a iesit foarte bine.
Am plecat duminica spre Avrig, la ora 3pm, am ajuns la cabana Barcaciu noaptea la 9pm, si luni dimineata am pornit pe traseul Lacul Avrig, Vf. Scara, refugiul Scara, Vf. Serbota, custura Saratii, vf. Negoiu, strunga Doamnei, Lacul Caltun, strunga Ciobanului, cabana Negoiu, cabana Barcaciu si retur.
In rest, cel mai bine dau niste citate din conversatii:
"Cati polonezi sunt in refugiu [scara]?"/"Trei - punem cortul, ca-s periculosi". N-am gasit loc drept, am dormit in panta.
Custura Saratii, la final: Eu - "Anul asta mai vreau s-o fac o data". Bogdan - "Este locul in care nu voi mai veni niciodata"
Caldarea Caltunului: Bogdan - "Pai pana acum n-am fost de fapt decat in niste machete de munti"
Refugiul Caltun: discutie cu doua tipe si un tip din Israel: "Voi cu ce va ocupati?"/ "Suntem in armata, la tancuri. Acum suntem in permisie". Popi - "Nu 'teleg 'imic!"
Valea Porumbacului: Eu - "Ma ala e urs". Bogdan - "E drujba, mah...". Eu - "Urs sa faca ca masina de tuns iarba n-am auzit. Si nici englezi sa tunda gazonul pe munte n-am vazut"
Atat.
miercuri, 16 septembrie 2009
Tura Voina-Podragu-Caltun
Planuiesc sa plec in septembrie in tura urmatoare.
Traseul va fi Cabana Voina, Lacul Iezer, Varful Rosu, Muntele Oticu, Curmatura Bratilei (campare), Fereastra mare a Sambetei, Vistea Mare cu detur pe vf. Moldoveanu, cabana Podragu (campare), saua Capra, lacul si refugiul Caltun si coborare pe valea Paltinului in Transfagarasan.
Portiunea cea mai dificila este Voina-Podragu, cu o lungime de 45km.
Traseul va fi Cabana Voina, Lacul Iezer, Varful Rosu, Muntele Oticu, Curmatura Bratilei (campare), Fereastra mare a Sambetei, Vistea Mare cu detur pe vf. Moldoveanu, cabana Podragu (campare), saua Capra, lacul si refugiul Caltun si coborare pe valea Paltinului in Transfagarasan.
Portiunea cea mai dificila este Voina-Podragu, cu o lungime de 45km.
marți, 1 septembrie 2009
marți, 7 iulie 2009
marți, 9 iunie 2009
Scufundari la Cap Shabla - Marea Neagra



Am plecat in weekendul trecut impreuna cu Dan si Alex in Bulgaria, cu scopul de a cauta locuri de scufundari pe coasta de nord. Din documentari, am reusit sa identificam farul Shabla si faleza dintre Shabla si Tyulenovo ca locuri excelente pentru scufundari. Prima scufundare a fost la farul Shabla, deoarece ne asteptam sa fie o scufundare de adancime. Conform descrierilor, platforma continentala avea o cadere brusca de la 4-8m la 25-27m, chiar in apropierea tarmului. Apa era foarte limpede cu o vizibilitate de 8-10m, dar primul contact cu ea ne-a adus si o surpriza - pe 7iunie, apa avea 9-10grade la mal. Apoi a doua surpriza a fost curentul foarte puternic ce batea dinspre sud - sud vest. Cand spun curent puternic, inseamna, citandu-l pe Dan, ca daca infigeai un tarus in nisip te flutura ca pe steag. Am purces la scufundare contra curentului, inspre larg. Dupa cam 20min aerul era deja la jumatate. Intr-adevar, relieful cobora in trepte, mai intai la 10m, apoi la 12m, si apoi la 17m. La baza peretului de la 17m curentul crestea in intensitate, si vizibilitatea scadea drastic. Cum oricum aerul era aproape de jumatate, ne-am decis sa ne intoarcem. Speram sa fim in curent ca in autobuz la intoarcere, si sa privim de la geam frumosul. Dar n-a fost sa fie. Pardalnicul de curent urma un arc de cerc destul de strans, iar directia noastra de intoarcere tot impotriva lui a fost. Am iesit destul de aproape de locul de intrare, si am cazut lati dupa ce ne-am suit pe mal. Ne-am revenit pe baza de sandwichuri si eugenii.
Al doilea loc de scufundare pe care l-am gasit dupa ce am luat la pas faleza pana la Tyulenovo avea sa fie o surpriza extrem de placuta. Am facut in total trei scufundari acolo. In peretele de stanca se formeaza un golf, din care coboara niste trepte naturale de piatra pana in mare. Intrarea este relativ ferita si se poate face cu usurinta. Dupa ultima treapta, adancimea fundului este direct de 4-5m, acoperit cu pietris mare si nisip rugos, care nu se ridica in suspensie. Scufundarile le-am facut de-a lungul falezei, prin relieful stancos subacvatic. Adancimea medie este de 9-10m. La tot pasul ti se deschid crevase, grote, puturi care coboara pana la 11m, caverne de diferite dimensiuni, pentru explorarea fiind nevoie si de lanterna. Cea mai mare surpriza a fost descoperirea a doua epave de dimensiuni medii (aproximativ 2,5m inaltime si probabil 15-20m lungime). Intr-adevar, citisem despre locul numit "twin wreks" aflat in zona, dar nu prea visam sa il si descoperim.
Accesul in zona se face pe drumuri de pamant care se desprind din soseaua care leaga Shabla de Tyulenovo, paralela cu malul.
duminică, 31 mai 2009
Muntii Mehedintiului




In muntii Mehedintiului se ajunge prin cheile Cernei. Accesul se poate face via Drobeta Turnu Severin - Herculane, sau via Targu-Jiu - Baia de Arama. Recomand traseul prin Baia de Arama pentru peisajele de exceptie oferite de traseu la tot pasul. Valea Cernei desparte Muntii Cernei de Muntii Mehedintiului.
Recomand inceperea drumetiei cu Cheile Tasnei, cu acces pe la cabana Dumbrava. O data terminat urcusul de 1/2 de ora, peisajul se deschide brusc in spatele unei culmi stancoase, oferind o perspectiva monumentala asupra cheilor, de la nivelul stancilor de sus. In crapaturile din stanca creste pinul negru de Banat, specie protejata, si destul de spectaculoasa. Traseul continua cu un urcus domol, trecand prin doua poieni largi pline de energii pozitive. Marcajele sunt din ce in ce mai rare, disparand complet la un moment dat. Nu recomand urmarea traseului dunga rosie neinsotiti de un cunoscator, sau fara un gps adecvat, tocmai din aceste motive. Traseul rataceste prin padure, iar poteca dispare la un moment dat. Pentru a ajunge in creasta si apoi in crovuri, trebuie sa incepi urcusul spre nord inca din caldarea glaciara ce se deschide spere moara de apa de dinaintea stanei mari din vale. De acolo, traseul continua de la sine, parcurgand cele trei crovuri.
Urmatoarele destinatii din zona vor fi crovurile, muntii Cernei si izvoarele Cernei. Sper sa revin curand cu descrieri.
miercuri, 15 aprilie 2009
Apartament Banu Manta



Tema de proiectare pot sa spun ca m-a uns la suflet in cazul acestei lucrari. Cerintele clientilor au fost: multa lumina, ferestre mari, rezolvari simple, linii drepte, spatii coerente, spatiu fluid si continuu, alb, lemn. Ce sa mai, am lucrat cu o placere asemanatoare cu cea de cand eram mic si primeam un set nou de Lego.
luni, 6 aprilie 2009
Sapte scari, Piatra Mare
luni, 2 februarie 2009
Showroom de finisaje
Abonați-vă la:
Postări (Atom)