marți, 9 iunie 2009

Scufundari la Cap Shabla - Marea Neagra







Am plecat in weekendul trecut impreuna cu Dan si Alex in Bulgaria, cu scopul de a cauta locuri de scufundari pe coasta de nord. Din documentari, am reusit sa identificam farul Shabla si faleza dintre Shabla si Tyulenovo ca locuri excelente pentru scufundari. Prima scufundare a fost la farul Shabla, deoarece ne asteptam sa fie o scufundare de adancime. Conform descrierilor, platforma continentala avea o cadere brusca de la 4-8m la 25-27m, chiar in apropierea tarmului. Apa era foarte limpede cu o vizibilitate de 8-10m, dar primul contact cu ea ne-a adus si o surpriza - pe 7iunie, apa avea 9-10grade la mal. Apoi a doua surpriza a fost curentul foarte puternic ce batea dinspre sud - sud vest. Cand spun curent puternic, inseamna, citandu-l pe Dan, ca daca infigeai un tarus in nisip te flutura ca pe steag. Am purces la scufundare contra curentului, inspre larg. Dupa cam 20min aerul era deja la jumatate. Intr-adevar, relieful cobora in trepte, mai intai la 10m, apoi la 12m, si apoi la 17m. La baza peretului de la 17m curentul crestea in intensitate, si vizibilitatea scadea drastic. Cum oricum aerul era aproape de jumatate, ne-am decis sa ne intoarcem. Speram sa fim in curent ca in autobuz la intoarcere, si sa privim de la geam frumosul. Dar n-a fost sa fie. Pardalnicul de curent urma un arc de cerc destul de strans, iar directia noastra de intoarcere tot impotriva lui a fost. Am iesit destul de aproape de locul de intrare, si am cazut lati dupa ce ne-am suit pe mal. Ne-am revenit pe baza de sandwichuri si eugenii.
Al doilea loc de scufundare pe care l-am gasit dupa ce am luat la pas faleza pana la Tyulenovo avea sa fie o surpriza extrem de placuta. Am facut in total trei scufundari acolo. In peretele de stanca se formeaza un golf, din care coboara niste trepte naturale de piatra pana in mare. Intrarea este relativ ferita si se poate face cu usurinta. Dupa ultima treapta, adancimea fundului este direct de 4-5m, acoperit cu pietris mare si nisip rugos, care nu se ridica in suspensie. Scufundarile le-am facut de-a lungul falezei, prin relieful stancos subacvatic. Adancimea medie este de 9-10m. La tot pasul ti se deschid crevase, grote, puturi care coboara pana la 11m, caverne de diferite dimensiuni, pentru explorarea fiind nevoie si de lanterna. Cea mai mare surpriza a fost descoperirea a doua epave de dimensiuni medii (aproximativ 2,5m inaltime si probabil 15-20m lungime). Intr-adevar, citisem despre locul numit "twin wreks" aflat in zona, dar nu prea visam sa il si descoperim.
Accesul in zona se face pe drumuri de pamant care se desprind din soseaua care leaga Shabla de Tyulenovo, paralela cu malul.

Niciun comentariu: